Det är en utmaning att hålla sig helt säker på internet idag. Inte minst eftersom alla är på nätet idag, och allt fler tekniknyheter pushar den accessen. För det rör sig inte bara om skärmar och persondatorer – idag blir vi inkopplade och uppkopplade indirekt genom så kallade smarta enheter eller internet-of-things-relaterade föremål.
Oavsett hur avancerad säkerhetssystemen är så finns det alltid ett sätt att ta sig förbi barriärer som lösenord, brandväggar, antivirusprogram och olika så kallade krypteringsverktyg. Även statliga organisationer som skyddar extremt konfidentiell information blir ofta utsatta för intrång och diverse digitala attacker. Det betyder givetvis inte att man inte ska vidta säkerhetsåtgärder – tvärtom. Att göra någonting är alltid bättre än att göra ingenting. Men vad ska man göra då? Läs mer om tekniknyheter här.
Så här håller du dig säker – en checklista
För att göra ett längre utlägg koncis och övergriplig så kan du ta till dig följande punkter för en resa mot en säkrare tillvaro på nätet.
- – Använda en lösenordshanterare.
- – Utgå ifrån att det som verkar för bra för att vara sant också är det.
- – Klicka inte på bilagor och länkar som du inte är helt säker på.
- – Skydda dig själv och ditt nätverk med starka och unika lösenord.
- – Håll dina program och operativsystem uppdaterade och ha ett bra antivirusskydd.
– Ytterligare säkerhetsåtgärder är VPN-tunnlar, kryptering av data, brandväggar och begränsade åtkomster.
Den viktigaste säkerhetsprincipen
Ju mer värdefull information du hanterar och har tillgång till ju större resurser på IT-säkerhet bör du lägga in. Om du till exempel är ett stort företag eller en större organisation ju större vinning och behov finns det att satsa på säkerheten.
En av de viktigaste sakerna att installera är en brandvägg – vilket gör det möjligt för dig att dela upp och skydda extra känsliga delar av ditt interna nätverk. Dessa installationer är ofta rätt så komplicerade och bör utföras av IT-säkerhetsexperter.
Att kryptera känsliga datatrafik är en annan viktig säkerhetsåtgärd. Det görs med fördel med hjälp av VPN-tunnlar. VPN-tunnlar ger viss anonymitet när den enskilde surfar från sin enhet. Använd helst alltid en VPN-tjänst när du kopplar upp dig till ett externt nätverk.